Bandyens historie i Mjøndalen

Det første initiativ til oppstarting av bandy her i Mjøndalen skjedde høsten 1924. Sprøyte ble anskaffet og grusbanen islagt – en ny idrettsgren så dagens lys i vår forening.

I de første årene ble bandyen avviklet som «7 mannsbandy» og MIF fikk ikke helt taket på spillet. Vi levde i denne perioden i skyggen av Drafn.

Men fra 1929 da 11-mannsbandyen ble introdusert, ble MIF’s navn umiddelbart satt på kartet. Allerede første året ble vi kretsmestre og i 1930 erobret vi vår første kongepokal ved å beseire TRYGG i finalen med 2-0. Året etter nådde vi finalen på nytt, men måtte gi tapt for Grane Sandvika med sifrene 5-2.
I mellomtiden hadde vi også fått vår første landslagsspiller, Erling Andersen.

Totalt har MIF i løpet av disse 78 årene fostret 44 landslagsspillere. l årene før krigen spilte vi oss, frem til flere finaler, og ble norgesmestere i 1937 og 1940.

l tillegg ble MIF plukket ut av NBF som deltakerlag i den norsk svenske serien. Etter krigen ble vi norgesmestere i 1947. Vi nådde finalen i 52 og 55 for deretter å «sovne hen».

Det skjedde mye rundt bandysporten i perioden 1955-65; nye køller, nye baller, stiftelsen av IBF og sist men ikke minst flombelysningen. Men her i bygda lå bandyen på et svakt sportslig nivå.

Riktignok spilte vi i 1. div. i alle disse årene, men det var enkelte ganger med et nødskrik. Imidlertid skjøt bandyen ny fart her i Mjøndalen mot slutten av 60-årene. Glimrende arbeid i junioravdelingen skapte flere spillere av ypperste klasse, og i 1969 var vi tilbake på toppen igjen. Vi spilte oss igjennom serien uten tap og erobret vår femte kongepokal ved å beseire Drafn med 2-1 i finalen. Vi klarte imidlertid ikke å etablere oss som landets beste lag umiddelbart som mange hadde håpet og trodd på forhånd.

Først i 1976 tok vi vårt første mesterskap og startet med dette vår gullalder som skulle vare i 10 lange år.

I perioden 1975 – 1985 var vi landets absolutte enere og kanskje hadde MIF i denne perioden det beste klubblag Norge noensinne har sett. Vi erobret 7 av 9 Seriemesterskap med tildels suverene marginer, samt 5 Norgesmesterskap. Vårt siste NM i denne perioden ble hentet hjem i 1984. Vi beseiret Stabæk 9 – 5 i kanskje den største bandyoppvisningen som noengang er prestert i en finale.

Så sovnet vi hen igjen, men har vist enkelte bra prestasjoner innimellom. Vi kan vise til gode resultater i serien, men vi har aldri nådd helt til topps. I de siste sesongene har Stabæk hatt hegemoniet i norsk bandy, men Mjøndalen kommer alltid tilbake. Vi har tross alt, som eneste lag i Norge, alltid spilt i den øverste divisjonen i norsk bandy.

Etter ”gullalderen” har vi vært i NM finalen 5 ganger. Men det var først etter seier 6-4 i finalen mot Stabæk i 2002 at kongepokalen og NM-gullet igjen havnet i Nedre Eiker. Dette ble Mjøndalens 11. kongepokal i bandy siden 1930.